( Výtažek z knihy SUPERGENY, autor Deepak Chopra)
Zkuste si nejdříve promyslet, co byste ve svém životě chtěli změnit. Čeho byste chtěli dosáhnout?
ŽÁDOUCÍ VÝSLEDKY
Označte každý výsledek, jehož byste chtěli dosáhnout po změně životního stylu
______ Zlepšit trávení.
______ Zmírnit bolesti žaludku a pálení žáhy.
______ Zbavit se časté‚ zácpy nebo průjmu.
______ Mít pocit, že je tělo lehčí.
______ Cítit vnitřní klid.
______ Mít bystřejší a jasnější uvažování.
______ Ztratit tělesnou hmotnost bez diety.
______ Zpomalit příznaky stárnutí.
______ Zbavit se pocitu, že stárnu - cítit se mladší.
______ Mít méně stresující život - lépe zvládat stres.
______ Neprožívat výkyvy nálad.
______ Mít pocit příjemné pohody.
______ Zmírnit drobné bolesti a postupně se jich zbavit úplně.
______ Zmírnit nutkavou touhu často jíst a postupně se jí zbavit.
______ Po jídle mít přirozeně pocit nasycenosti.
______ Zmírnit nebo úplně odstranit bolesti hlavy.
______ Obnovit přirozený způsob dýchání.
______ Mít pravidelný a nepřerušovaný spánek.
______ Zmírnit alergie, nebo se jich úplně zbavit.
______ Zbavit se nutkání jíst nezdravá jídla.
______ Snížit příjem cukru.
______ Zmírnit touhu po výrazných chutích (sladké, kyselé, slané).
______ Pít méně alkoholu.
______ Méně kouřit.
Začněte s tím, co je pro Vás lehké změnit a postupně přidávejte.
OBLAST STRAVA: Menu voleb
Označte dvě až pět změn, které‚ můžete snadno provést v oblasti stravování. Obtížnější volby přidejte poté, co jednou týdně přijmete jedno snadné rozhodnutí.
1. ČÁST: SNADNÉ VOLBY
Přidejte ke snídani prebiotika s rozpustnou vlákninou (například ovesné vločky, pomerančovou šťávu s dužinou, otruby, banány, ovocnou dřeň.)
Jezte po obědě nebo večeři salát (nejlépe v obou případech).
Přidejte do své stravy potraviny s protizánětlivými účinky viz příloha č. 1
Jezte jednou denně probiotické potraviny (například jogurt obohacený probiotickou kulturou, kefír, nakládanou zeleninu, kysané zelí, kimčchi - recept si můžete stáhnout zdarma na mých stránkách nebo si o něj napište).
Přejděte na celozrnný chléb a potraviny z obilovin.
Jezte nejméně dvakrát týdně tučné ryby (například čerstvého lososa, makrelu, tuňáka a čerstvé nebo konzervované sardinky.)
Omezte spotřebu alkoholu na jedno pivo nebo jednu skleničku vína denně (společně s jídlem).
Každý den jezte probiotické doplňky výživy a multivitamíny. Zároveň si berte polovinu aspirinu pro dospělé nebo jeden aspirin pro děti.
Snižte konzumaci potravin mimo hlavní jídla na polovinu a nejezte je ze sáčku.
O dezert v restauraci se podělte s ostatními.
2. ČÁST: OBTÍŽNĚJŠÍ VOLBY
Přejděte na organické potraviny včetně kuřat a masa zvířat, která nebyla krmena hormony.
Omezte tmavé maso nebo ho úplně vyřaďte, případně alespoň přejděte na organické alternativy (kuřata a masa zvířat, která nebyla krmena hormony).
Přejděte na "přírodní - domácí" vejce s vysokém obsahem omega 3 mastných kyselin.
Staňte se vegetariány.
Vyřaďte ze stravy rafinovaný bilý cukr.
Výrazně omezte konzumaci balených potravin.
Nepijte alkohol.
Přestaňte jíst jídla z fast foodů.
Nekupujte průmyslově zpracovaná jídla.
Nejezte, když nemáte hlad.
3. ČÁST: EXPERIMENTÁLNÍ VOLBY
( zkuste a pozorujte, jaký vliv to má na Vás a Vaše tělo)
Držte bezlepkovou dietu.
Staňte se vegany.
Úplně vyřaďte z jídelníčku pšenici.
Místo dezertu jezte jen ovoce nebo sýr.
Jezte středomořskou stravu.
Příloha č. 1 - Potraviny bojující proti zánětům
tučné ryby (bio)
bobuloviny
ořechy
semínka
celozrnné potraviny
tmavě zelená listová zelenina
sója (vč. sójového mléka a tofu)
tempeh (javánský sójový produkt)
mykoprotein ( z hub)
nízkotučné mléčné výrobky
paprika (různé druhy paprik i chilli papričky)
rajčata
řepa
višně
zázvor
kurkuma
česnek
olivově olej
kakao a hořká čokoláda
bazalka a jin‚ bylinky
černý pepř
brukvovitá zelenina ( hlávkové zelí, kapusta, brukev, brokolice, květák)
avokádo
ostré omáčky
kari
mrkev
tuřín
cuketa
okurka
Příloha č. 2 - Potraviny, jejichž konzumaci je dobré omezit či vyloučit
tmavé maso
živočišné tuky a ztužené tuky obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách
bílý chléb
bílá rýže
hranolky
sladké limonády
bílý cukr a kukuřičný sirup (často obsažený v průmyslově zpracovaných potravinách, které nejsou příliš sladké‚)
omega 6 mastné kyseliny
glutaman sodný